Διάλεκτος: Χαλκιδικιώτικα / Ευρύτερη περιοχή: Μακεδονία / Τόπος που μιλείται: Χαλκιδική (κυρίως ορεινή)
Διάλεκτος: Χαλκιδικιώτικα / Ευρύτερη περιοχή: Μακεδονία / Τόπος που μιλείται: Χαλκιδική (κυρίως ορεινή)
Πρόκειται για το παχύ έντερο του γουρουνιού με ειδικό γέμισμα. Η ματ(ι)ά περιείχε παρόμοιο γέμισμα όπως αυτό που είχαν τα λουκάνικα αλλά έμπαινε περισότερη λίγδα (λίπος) για να κρτάει περισότερο χρόνο.
Μάλλον συγγενικό του κρητικού "ομαθιές", το οποίο προέρχεται από το "αιματίαι/οματίαι", που παλιά παρασκευαζόταν και με αίμα βρασμένο [σαν το γερμανικό Blutwurst και το γαλλικό boudin noir]