Διάλεκτος: Χαλκιδικιώτικα - Λέξη: ματ(ι)ά

ματ(ι)ά

Διάλεκτος: Χαλκιδικιώτικα / Ευρύτερη περιοχή: Μακεδονία / Τόπος που μιλείται: Χαλκιδική (κυρίως ορεινή)

Επεξήγηση

Πρόκειται για το παχύ έντερο του γουρουνιού με ειδικό γέμισμα. Η ματ(ι)ά περιείχε παρόμοιο γέμισμα όπως αυτό που είχαν τα λουκάνικα αλλά έμπαινε περισότερη λίγδα (λίπος) για να κρτάει περισότερο χρόνο.

Σχόλια

Μάλλον συγγενικό του κρητικού "ομαθιές", το οποίο προέρχεται από το "αιματίαι/οματίαι", που παλιά παρασκευαζόταν και με αίμα βρασμένο [σαν το γερμανικό Blutwurst και το γαλλικό boudin noir]